Η ιστορία του κλιματιστικού

clima-history-2Η ιστορία του κλιματισμού ξεκιναει απο τον Willis Haviland Carrier ο οποιος ηταν μηχανικος και γεννηθηκε στην Νεα Υορκη.

Ο αρχικος σχεδιασμος των κλιματιστικων είχε ως εφαρμογή τη σωστή λειτουργία μηχανημάτων βιομηχανιών και όχι στην δημιουργία συνθηκών άνεσης για ανθρώπους.

Ξεκιναμε απο το μακρινό 1902 στο οποιο ένας ιδιοκτήτης τυπογραφείου στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης είχε απηυδήσει καθώς οι ζεστές θερμοκρασίες μέσα στο μαγαζί σε συνδυασμό με την υγρασία αλλοίωναν την εκτύπωση των έγχρωμων εικόνων. Στο δρόμο του βρέθηκε ο 26χρονος τότε μηχανικός Willis Haviland Carrier που βρήκε τον τρόπο να ρυθμίσει τη διατήρηση τόσο της θερμοκρασίας όσο και της υγρασίας χάρη στο πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό κλιματιστικό.Το πείραμα πέτυχε και η πρωτοποριακή πατέντα είχε ως βάση τέσσερις θεμελιώδεις λειτουργίες: έλεγχος θερμοκρασίας, έλεγχος υγρασίας, εξαερισμός και καθαρισμός του αέρα.

clima-history-1Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Carrier προσελήφθη στην εταιρία Buffalo Forge Company εισάγοντας το πρώτο μηχάνημα κλιματισμού με την ονομασία «An Apparatus for Treating Air». Με πρώτη την εταιρία Southern U.S. Textile Mills να υιοθετεί την πατέντα του εφευρέτη μηχανικού, για τις επόμενες δύο δεκαετίες, το επαναστατικό σύστημα κλιματισμού εφαρμόστηκε σε πολλά βιομηχανικά συγκροτήματα και εκτός αμερικανικών συνόρων για τη σωστή λειτουργία των μηχανημάτων.


Παράλληλα το 1906, ένας μηχανικός σε μια μονάδα κλωστοϋφαντουργίας εν ονόματι Stuart Cramer W. Cramer εισήγαγε την εφαρμογή της εξάτμισης του νερού στον αέρα ώστε να παρέχεται ψυκτική δράση στους χώρους της μονάδας.

Εκτός όμως από την προσθήκη του ατμού που τελειοποίησε την ρηξικέλευθη πατέντα του Carrier, στον Cramer ανήκει και το copy right της λέξης Air Conditioning.

Μέχρι το 1950 η ραγδαία ζήτηση των air conditions είχε μεταφερθεί από το εργασιακό περιβάλλον παραγωγής στα σπιτικά των Αμερικανών γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης εταιρίας στον κόσμο σε σχεδιασμό, παραγωγή και πώληση μηχανημάτων και συστημάτων κλιματισμού, ψύξης, θέρμανσης και εξαερισμού. Ο ιδρυτής φυσικά δεν ήταν άλλος από τον «πατέρα» του κλιματισμού, Willis Carrier ο οποίος υιοθέτησε τον όρο του Cramer στην επωνυμία της εταιρίας. Επισης η πρώτη εκτός Αμερικής πώληση συστήματος Carrier έγινε το 1907, σε βιομηχανία μεταξιού στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.